Platinum Nanodendrites Modified Electrode For Lead (Pb) Detection - RamlI, Nurul Hidayah (2020)
Pencemaran logam berat di persekitaran telah menyebabkan pengumpulan logam berat dalam rantai makanan dan mengakibatkan masalah kesihatan yang serius kepada manusia seperti kecederaan otak dan kegagalan buah pinggang. Oleh itu, pengesanan logam berat adalah penting. Dalam penyelidikan ini, platinum nanodendrit (PtNDs) telah disintesis menggunakan kaedah penurunan kimia Sifat-sifat PtNDs telah dikaji dengan menggunakan pembelau sinar-X (XRD), mikroskop transmisi elektron (TEM) dan plasma induksi optik pelepasan spektrometri (ICP-OES). Analisa XRD menunjukkan fasa yang terdapat dalam sampel adalah platinum. Analisis TEM menunjukkan struktur yang dimiliki oleh platinum adalah nanodendrit dengan saiz partikel nano ~35 nm. Analisa dari ICP-OES spektrometer menunjukkan kepekatan koloid Pt ialah 6.77 ppm. PtNDs di letakkan di atas elektrod ITO dengan jumlah lapisan yang berbeza. Nafion seterusnya di letakkan di atas lapisan terakhir elektrod PtNDs/ITO. Elektrod yang diubah suai telah dikaji menggunakan analisa voltametri berkitar (CV) dan voltammetri pelucutan anodik denyut pembezaan (DPASV). Elektrod yang diubah menunjukkan prestasi yang baik dalam pengesanan Pb (II) dengan julat linear 0.1-1 ppm. Nilai had pengesanan (LOD) untuk PtNDs/ITO dan Nafion/PtNDs/ITO ialah 0.877 dan 0.827 ppm dan sensitiviti elektrod ialah 234.11μA / ppm dan 159.89 μA / ppm. Analisis interferens menunjukkan elektrod yang diubah sangat selektif terhadap pengesanan Pb (II). Kebolehgunaan elektrod yang diubah dikaji dalam air laut untuk pengesanan Pb (II) adalah hampir sama dengan analisa menggunakan spektrometer ICP-OES. Hasil kajian mendapati elektrod PtNDs/ITO boleh digunakan sebagai pengesan plumbum. _______________________________________________________________________