Kemampuan Perumahan Dalam Pembandaran Satu Kajian Kes Di Perumahan Kos Rendah Desa Permai, Indah Sungai Dua - Kong, Siew Fong (Universiti Sains Malaysia, 1998)
Banyak kajian sosio-ekonomi lalu menunjukkan bahawa fenomena pembandaran telah menyebabkan penumpuan sekumpulan besar penduduk berpendapatan sederhana dan rendah di bandar. Permintaan perumahan kumpulan penduduk ini adalah tertekan disebabkan ketakmampuan pembayaran kos perumahan apatah lagi harga rumah meningkat dengan pesat; kekurangan harta cagaran dan pendapatan yang layak mendapat sumber ptnJaman perumahan serta pembekalan perumahan yang mereka mampu beli atau rumah kos rendah adalah terhad. Ekorannya, dasar perumahan negara yang bermatlamat menjaga kebajikan masyarakat khasnya kumpulan berpendapatan rendah menyebabkan setiap rancangan lima tahun memperuntukkan sebilangan rumah kos rendah yang besar. Akan tetapi, ketidakberkesanan pihak kerajaan dalam menyediakan rumah kos rendah dan memberi galakan kepada pihak swasta mengakibatkan terJadimya peningkatan harga rumah kos rendah. lni telah menimbulkan ketidakpuasan pihak awam dan isu ini sering diambil kesempatan oleh ahli-ahli politik.