Kajian Kompleks Diorganotimah Bisiklik - Koay, Ban Kuan (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Penganalisaan pektroskopi NMR H mencadangkan bahawa pertambahan saiz gelangan akan menyebabkan kelemahan int raksi transannular di antara atom timah dengan atom nitrogen, Sn N, yang dapat di tentukan dengan pengurangan dalam pemalar pengkupelannya untuk 3 J (Sn• N=CH -). Namun begitu, kesan sterik yang dikenakan ke atas atom timah oleh kumpulan n- butil juga merupakan salah satu faktor yang menyebabkan kelemahan di dalam interaksi Sn+N.