Perumahan Kos Rendah: Satu Permasalahan Kajian Kes Rumah Pangsa Desa Riang Batu Uban, Pulau Pinang - Bahadim, Mohamad Fauzi (Universiti Sains Malaysia, 1998)
Perumahan merupakan satu keperluan asas kepada manusia Keupayaan memiliki rumah bergantung kepada keupayaan membeli atau membinanya. Bagi golongan yang berpendapatan rendah, keupayaan memiliki rumah adalah terbatas. Justeru itu campur tangan kerajaan telah mengembalikan keupayaan golongan ini untuk memiliki rumah. Umpama 'rela dalam paksa' pemaju swasta terpaksa membina rumah kos rendah berdasarkan syarat-syarat yang tertentu. Namun penyediaan ini sekadar satu pelepasan kepada mendapat kelulusan projek yang lain. Apa yang menjadi persoalan ialah adakah rumah-rumah kos rendah yang disediakan betul-betul memberikan keselesan kepada penghuninya clan bagaimanakah pula dengan kualitinya?