Strategi Peperangan Masyarakat Melayu Tradisional Sebelum Abad Ke – 19 - Suaib, Johari (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Seringkali media massa sekarang ini membicarakan tentang peperangan yang berlaku khususnya negeri-negeri luar seperti Afghanistan, Iran, Iraq, Palestin, Vietnam dan lain-lain lagi. Atas dasar peperangan yang berlaku sekarang ini, saya terfikir bahawa sebelum kini khususnya masyarakat dahulu juga mengalami peperangan.