Sejarah Perkembangan Sekolah Sultan Yussuf, Batu Gajah, Perak, 1907 – 1957. - Aminuddin, Azlan (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Latihan ilmiah ini adalah bertujuan untuk mengkaji sejarah perkembangan Sekolah Sultan Yussuf, Batu Gajah, Perak, 1907-1957. Di dalam membincangkan perkara ini, saya akan mengaitkannya dengan pengaruh-pengaruh luar seperti ekonomi, politik dan social yang mempengaruhi perkembangan sekolah ini.