Masalah Kongsi Gelap Dan Pergaduhan Orang-Orang Cina Di Kulim, Kedah Pada Tahun 1888 - Salleh, Khadri Mohd (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Sejarah perkembangan kong-kongsi gelap di negeri-negeri Melayu pada abad ke 19 dan awal abad ke 20 memang sudah dikaji oleh ramai ahli sejarah dalam dan luar negeri. Salah seorang ahli sejarah Malaysia yang pernah menulis tentang kegiatan kongsi-kongsi gelap di negeri-negeri melayu adalah Professor Khoo Kay Kim di Universiti Malaya.