Kedudukan Kaum Wanita Melayu Dalam Bidang Pendidikan Di Antara Tahun 1920 - 1940. ( Negeri-Negeri Melayu Bersekutu ) - Bagu., Linah (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Tajuk tugasan ini ialah mengenai kedudukan kaum Wanita Melayu dalam bidang Pendidikan di antara tahun 1920 - 1940. Fokus perbincangan saya lebih tertumpu kepada kaum wanita Melayu di Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang terdiri daripada negeri Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang. Saya· memilih Negeri-negeri Melayu Bersekutu kerana di sinilah bermulanya Inggeris bertapak di Tanah Melayu secara rasmi iaitu melalui Perjanjian Pangkor 1874. Secara langsung, Inggeris memperkenalkan berbagai-bagai dasar baru terutama dasar Pendidikan yang kemudiannya membawa perubahan kepada masyarakat Melayu khususnya sikap terhadap pendidikan kaum_ wanita Melayu.