Enka pada zaman kontemporari : cabaran dan masa depannya - Sopi, Saiyid Radzuwan Syed (2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti mengapakah kerajaan Jepun melihat enka sebagai satu hiburan klasik yang perlu dikekalkan identitinya walaupun proses globalisasi dan pemodenan telah berjaya meresap masuk ke dalam kehidupan masyarakat dan budaya Jepun. Selanjutnya, seni kata enka seperti あなた (anata), お前 (omae), 恋 (koi) dan 愛(ai) akan dipilih dengan teliti mengikut jantina dan proses ini penting untuk menarik minat pendengar secara konsisten. Lagu enka sengaja dicipta dengan diiringi muzik yang begitu mengasyikkan dan semua ini bertujuan untuk menyemarakkan lagi identiti tradisional enka. Dari sudut psikologi, kealpaan rakyat boleh dipertingkat dengan melibatkan mereka dengan pelbagai hiburan yang begitu mengasyikkan dan daripada faktor tersebut, rakyat tidak akan begitu mempedulikan perkara yang berlaku di sekeliling mereka.