Treatment Of Recycled Paper Mill Effluent Using Modified Anaerobic Inclining-Baffled Reactor - Zwain, Haider Mohammed Naima (2016)
Bahan berasaskan kalsium oksida (CaO) telah dicadangkan sebagai calon yang berpotensi untuk menyerap CO2 untuk mengurangkan pembebasan karbon dioksida (CO2) ke atmosfera terutamanya daripada loji kuasa pembakaran bagi bahan api fosil. Dalam penyelidikan ini, aragonit (CaCO3), kalsit (CaCO3), kalsium hidroksida (Ca(OH)2) dan bahan-bahan lengai digabungkan dengan kalsium hidroksida (Ca(OH)2) telah disintesis melalui proses hidroterma, hidroterma bersama sol-gel dan kaedah pemendakan. Pelbagai parameter: seperti suhu hidroterma (8 jam - 72 jam), penambahan poliakrilamida (PAM), kepekatan natrium hidroksida (NaOH) (2 M - 10 M), kepekatan cetrimetilamonium bromida (CTAB) (0.2 M - 0.9 M) dan penggabungan pelbagai bahan lengai (Mg, Zr, Ce dan (Zr-Ce)) telah dikaji. Kemudian, prestasi penjerapan CO2 oleh penjerap berasaskan kalsium oksida (CaO) dari sampel-sampel yang disintesis telah dikaji. Dalam kes kaedah hidroterma, rod nano aragonit (CaCO3) 1D telah diperhatikan pada sampel yang disediakan dengan menggunakan kaedah hidroterma selama 72 jam apabila PAM digunakan sebagai bahan tambah. Manakala rod nano aragonit 1D diperolehi tanpa penggunaan PAM pada sampel 12 jam. Kaedah sol-gel hidroterma bersama 2 M NaOH menghasilkan kalsit (CaCO3) 3D sferamikro berongga, manakala kalsium hidroksida (Ca(OH)2) berstruktur nano diperolehi melalui kaedah pemendakan pada 0.9 M CTAB. Mg, Zr, Ce dan (Zr-Ce) yang ditambahkan kepada Ca(OH)2 sampel mempamerkan morfologi permukaan yang berbeza. Kapasiti penjerapan CO2 kalsium oksida (CaO) yang diperolehi daripada rod nano aragonit CaCO3 1D, kalsit CaCO3 3D berstruktur nano sferamikro berongga dan kalsium hidroksida Ca(OH)2 selepas kitaran pertama adalah 0.80 g-CO2/g-penjerap, 0.62 g-CO2/g - penjerap dan 0.71 g-CO2/g-penjerap. Walau bagaimanapun, kapasiti ini menurun masing-masing kepada 0.38 g-CO2/g-penjerap, 0.39 g-CO2/g-penjerap dan 0.48 g-CO2/g-penjerap selepas 10 kitaran. Keputusan menunjukkan CaO yang terhasil daripada Ca(OH)2 dengan luas permukaan 64.57 m2/g mempamerkan kapasiti penjerapan CO2 terbaik selepas 10 kitaran (0.48 g-CO2/g-penjerap), tetapi penurunan kapasiti penjerapan dengan bilangan kitaran masih diperhatikan. Pembangunan kestabilan kitaran dapat diperhatikan dalam bahan penjerap berasaskan CaO yang diperolehi daripada sampel Mg, Zr, Ce dan (Zr-Ce) yang ditambahkan kepada Ca(OH)2. Bahan penjerap berasaskan CaO yang dihasilkan daripada Mg-Ca(OH)2 menunjukkan sedikit penurunan dalam kapasiti dari 0.67 g-CO2/g-penjerap kitaran pertama kepada 0.57 g-CO2 /g-penjerap selepas 10 kitaran, manakala bahan penjerap yang berasaskan CaO dihasilkan daripada Zr dan sampel Ce-ditambahkan kepada Ca(OH)2 masing-masing mempamerkan kestabilan kitaran yang jelas sepanjang 10 kitaran sebanyak, 0.38 g-CO2/g-penjerap dan 0.24 g-CO2/g-penjerap. Bahan penjerap berasaskan CaO yang diperolehi daripada asetat (Zr-Ce) yang digabungkan kepada Ca(OH)2 telah meningkatkan kapasiti daripada 0.59 g-CO2/g-penjerap selepas kitaran pertama kepada 0.63 g-CO2/g-penjerap selepas 10 kitaran. Kapasiti penjerapan yang lebih tinggi dan kestabilan kitaran yang lebih baik semasa 10 kitaran adalah disebabkan oleh luas permukaan BET yang tinggi (155.80 m2/g), pelbagai taburan saiz liang mikro/meso (1.7 nm - 30 nm) dan kehadiran Ce2Zr3O10 sebagai rintangan pensinteran pada suhu yang tinggi.