Influence Of Nitrogen Sources On Growth Profile And Their Kinetic Studies In Newly Isolated Acidophilic Microalgae, Coccomyxa Dispar And Scenedesmus Parvus - Lee, Zi Xin (Pusat Pengajian Teknologi Industri, 2020)
Biojisim mikroalga merupakan bahan mentah yang diperbaharui sesuai sebagai tenaga baharu pada masa depan. Walaubagaimanapun, penghasilan biojisim yang rendah tetap menjadi cabaran yang harus dikuasai dan beberapa faktor telah dikenalpasti untuk meningkatkan penghasilan biojisim. Nitrogen yang merupakan makronutrien menjadi unsur yang penting untuk dikaji kerana nitrogen yang sesuai dapat mengubah tapak jalan metabolik mikroalga dan seterusnya meningkatkan penghasilan biojisim.