Sejarah Pembangunan Sosio-Ekonomi Di Sabah Pada Zaman Pentadbiran Kerajaan Kolonial British, 1946-1963, Dengan Tumpuan Khusus Terhadap Perkembangan Industri Pembalakan - Suran, Awang Damit
Kajian ini adalah bertujuan untuk meninjau dan memaparkan perkembangan sosio-ekonomi pada zaman pentadbiran Kolonial British di Sabah, 1946-1963. Tumpuan khusus dibuat ke atas perkembangan industri pembalakan kerana industri tersebut berkembang dengan pesatnya dan telah menjadi sumber ekonomi yang terpenting di Sabah. Kaiian ini juga bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang menggalakkan perkembangan industri ini dan kesannya terhadap pembangunan sosio-ekonomi yang lain yang mempunyai hubungan rapat dengan industri ini.