Kajian Mengenai System Penghulu Di Negeri Pulau Pinang Selepas Perang Dunia Kedua Hingga Zaman Kemerdekaan - Choy, Wai Leng (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Pulau Pinang mempunyai kawasan seluas 403 batu persegi atau kira-kira 3% daripada saiz Malaysia. Ia merupakan sebuah negeri yang kedua kecil di dalam Persekutuan Malaysia. Ianya terdiri daripada sebuah Pulau iaitu Pulau Pinang dan sebahagian kawasan daratan di seberang pulau dikenali sebagai Seberang Perai.