Eksploitasi Buruh Estet Cina Dan India Antara Tahun 1920an Dan 1930an Di Semenanjung Melayu - Chua, Lay Ching (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Saya memilih tajuk ini kerana berminat terhadap masalah perburuhan di semenanjung Tanah Melayu. Kecenderungan saya untuk mendalami kajian tentang masalah buruh tercetus setelah saya membaca sebuah majalah di dalam jernal (kajian Malaysia, Vol VI, Jun, 1988) oleh Halim Salleh yang bertajuk ‘Exploitation and control of labour Within the Malayan Rubber Industry up till 1941’.