Jenayah Di Negeri Perlis 1909-1931 - Ko, May Sia (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Negeri Perlis letaknya di utara Semenanjung Malaysia. Ia adalah negeri yang paling kecil di Malaysia. Luas kawasannya ialah 795 km2. Ia terbahagi kepada enam daerah iaitu Kangar, Arau, Padang Besar, Kaki Bukit, Kuala Perlis dan Simpang Empat(rujuk Rajah 1). Kangar ialah Ibu negeri dan merupakan pusat bandar bagi negeri Perlis. Ekonomi negeri adalah bergantung kepada penghasilan padi dan memelihara binatang ternakan, hanya sebilangan kecil penduduk sahaja yang melibatkan diri dalam bidang perdagangan.