Kontroversi Loteri Kebajikan Masyarakat Di Antara 1958-1960 Melalui Akhbar Utusan Melayu - Zaki Mohammad Yusof, Amin (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1992)
Loteri Kebajikan Masyarakat telah menjadi isu yang kontroversi sekitar tahun 1950 hingga 1960. Tinjauan melalui akhbar Utusan Melayu dalam jangka waktu tersebut menunjukkan isu yang di timbulkan adalah tertumpu pada soal halal-haramnya loteri dan wang daripada loteri tersebut dari kaca mata Islam dan masyarakat Islam di Tanah Melayu.