Sejarah Pergerakan Barisan Bersatu Parti Komunis Malaya Tahun 1940-60-An - Aziz, Abdul (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Parti Komunis Malaya ditubuhkan pada tahun 1930. Penubuhan Parti Komunis Malaya termasuk Singapura adalah sebagai bermulanya kegiatan berparti disemenanjung Malaysia. PKM adalah dikuasai oleh kaum cina. Ianya merupakan pencantuman anasir-anasir anarkis yang mula muncul pada tahun 1920an.