Konsep Hadiah Dalam Masyarakat Melayu Lama - Karim, Aspalila Abdul (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Di dalam Kursus USM ini, saya telah membuat kajian dari aspek ‘hadiah’ di dalam masyarakat melayu lama. Sering kit abaca ahli-ahli sejarah lebih berminat untuk mengkaji dari hal perang, pemberontak, campur tangan Inggeris dan perkembangan ekonomi sahaja. Tajuk ini yang masih belum lagi dikaji oleh ahli sejarah mahupun ahli anthropologi telah menarik perhatian saya untuk melihat makna disebalik yang terlihat.