Sejauhmanakah Sumbangan Pemerintahan Inggeris Kepada Proses Penyatuan Orang Melayu Sebelum Tahun 1946 - Kosnan, Anita (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Pada 1 Mac 1945 satu persidangan yang diwakili oleh persatuan- persatuan Melayu dari seluruh Semenanjung Tanah Melayu termasuk Singapura telah diadakan di Kuala Lumpur. Hasil daripada persidangan itu maka lahirlah sebuah parti politik yang dinamakan United Malalay National Organization (UMNO).Menjelang bulan Mei 1946 UMNO terah menjadi parti poritik yang mempunyai perlembagaan dan membolehkan cawangan-cawangan UMNO ditubuhkan di seLuruh Malaya.