Isu-Isu Perpaduan Dalam Novel Interlok Dan Imam Karya Abdullah Hussin - Karim, Mohd Khafiz (Universiti Sains Malaysia, 2001)
Dalam kajian ini, tumpuan akan diberikan kepada sasterawan Abdullah Hussin Beliau adalah seorang penulis yang cukup berbakat dalam dunia sasterawan sebagai penulis carpen dan novel.