Pengurusan Pementasan Teater Komersil Mak Yong di Kelantan, 1950an dan 1960an - Shafii, A. S. Hardy (Pusat Pengajian Seni, 2004)
Mak Yong pada amnya ialah sebuah teater tradisional Melayu yang mengandungi aspek-aspek ritual, cerita, tarian, lakonan yang distailisasikan dan penuh improvisasi, muzik instrumental lagu serta dialog.