Kontroversi Loteri Kebajikan Masyarakat di Antara 1958 - 1960 Melalui Akhbar Utusan Melayu - Zaki Mohammad Yusof, Amin (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Loteri Kebajikan Masyarakat telah menjadi isu yang kontroversi sekitar tahun 1950 hingga 1960 * Tinjauan melalui akhbar Utusan Melayu dalam jangka waktu tersebut menunjukkan isu yang di timbulkan adalah tertumpu pada soal halal-haramnya loteri dan wang daripada loteri tersebut dari kaca mata Islam dan masyarakat Islam di Tanah Melayu.