Primadona ceriakan makyung semakin menghilang - Shafii, A. S. Hardy (New Straits Times Press (M) Bhd, 2020)
Makyung adalah tarian Melayu memaparkan kombinasi tarian, muzik, drama dan komedi dipercayai berasal dari Bukit Sekam, Patani sejak kurun ke-16. Ketika itu kerajaan Patani cukup gemilang sebagai antara pusat budaya paling aktif dan kaya dengan kesenian Melayu di wilayah Nusantara. Persembahan makyung dalam bentuk teater tradisional, begitu popular dan dihargai masyarakat Melayu ketika itu. Ia bukan sahaja dipersembahkan di Patani, malah melebar ke Kelantan dan Terengganu serta berkembang sehingga Sumatera dan Riau di Indonesia.