Differences In The Pattern Of Violent Crimes Between Illegal Immigrants And Malaysians: A Comparative Study Of Convicted Offenders In Three Selected Prisons In Sabah, Malaysia. - Muthu, Chandrasehkaran (2005)
Kajian ini telah diperintis bermangkinkan kenyataan-kenyataan yang telah dibuat oleh pengubal-pengubal polisi yang mengatakan di negeri Sabah, pendatang tanpa izin lebih banyak terlibat dalam jenayah keganasan berbanding rakyat Malaysia. Justeru itu, kajian ini telah dihasilkan berlandaskan objektif-objektif berikut: (i) untuk menjelaskan corak jenayah keganasan di Negeri Sabah; (ii) untuk menjelaskan, variasi berkenaan corak jenayah keganasan di negeri Sabah; (iii) untuk menjelaskan, variasi faktor-faktor penyebab jenayah keganasan di antara pendatang tanpa izin dan rakyat Malaysia; (iv) untuk mengenalpasti faktor-faktor berkaitan jenayah keganasan di kaiangan banduan di negeri Sabah.