International Risk And Entry Mode Strategy Of Malaysian Public Listed Companies. - Brian Tan, Guan Hooi (1997)
Finna - firma Malaysia dewasa ini semakin giat dalam penceburan perdagangan antarabangsa, maka mereka perlu memahami dan mengetahui peranan risiko antarabangsa dalam pilihan strategi. Persepsi risiko antarabangsa memainkan satu peranan yang penting dalam proses pemilihan strategi memasuki pasaran antarabangsa. Berlainan dengan kajian yang telah dilakukan dahulu, di mana fokusnya mengutamakan risiko antarabangsa yang spesifik, kajian ini menguji pengaruh risiko antarabangsa ke atas pemilihan strategi cara kemasukan. Responden kajian ini terdiri daripada syarikat - syarikat yang tersenarai dalam Bursa Saham Kuala Lumpur di mana mereka telah meneroka pasaran antarabangsa barn - barn ini. Finna - finna yang memilih strategi cara kemasukan yang berlainan boleh diperbezakan dari segi persepsi mereka terhadap risiko antarabangsa. Adalah dijangkakan kesemua variabel risiko antarabangsa, dan bukan hanya satu atau dua risiko antarabangsa yang spesifik akan mempengaruhi pemilihan kaedah memasuki pasaran antarabangsa.