The Impact Of Accounting Earnings On Malaysian Stock Prices Some Empirical Evidence. - Au, Sian Hin (2000)
Kajian ini menyiasat hubungan di antara magnitud perubahan perolehan luar jangka dan pulangan saham luar biasa, dengan menggunakan data pasaran saham Malaysia. Penyesuaian Beta dengan model Scholes-Williams tiga tempoh masa "leads / lags" telah diadakan untuk mengurangkan kesan kepincangan (bias) dagangan tipis. Teknik pengumpulan berdasarkan pulangan saham luar biasa telah digunakan untuk menghilangkan komponen sementara (transitori) perolehan akaun dan seterusnya mengubah perhubungan antara magnitud perubahan perolehan luar-jangka dan pulangan saham luar-biasa.Keputusan keseluruhan menunjukkan korelasi pangkat (rank correlation) positif antara magnitud perubahan perolehan luar-jangka dan pulangan saham luar biasa. Pemencilan komponen tetap perolehan luar biasa memberi keputusan bercampur di mana kekuatan persatuan antara magnitud perubahan perolehan laur jangka dan pulaJigan saham luar biasa menunjukkan kemajuan bila portfolio dibentuk dengan mengumpul data dan keseluruhan tempoh ujian. Akan tetapi tiada kemajuan yang ketara diperolehi bila portfolio dibentuk berasaskan tahun.