Firms' Characteristics Affecting The Level Of Voluntary Disclosure Of Indonesian Companies Listed On The Jakarta Stock Exchange. - Arifin, Arifin (2002)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tujuh ciri firma khusus yang mempengaruhi tingkat amalan penzahiran sukarela syarikat Indonesia. Butiran penzahiran sukarela telah dikenal pasti melalui maklumat yang dizahirkan di laporan tahunan dan merujuk kepada butiran penzahiran sukarela yang dikenalpasti daripada kajian sebelum ini. Butiran penzahiran sukarela dibandingkan dengan Piawaian Perakaunan Indonesia dan Peraturan Agensi Pasaran Modal Pelaksanaan (BAPEPAM). Perbincangan dengan beberapa pihak profesional telah dijalankan dan selepas ini senarai terakhir butiran penzahiran sukarela disediakan. Sebagai asas penentuan tingkat penzahiran sukarela setiap syarikat, satu kajian telah dijalankan untuk menentukan markah wajaran kepentingan setiap butiran penzahiran sukarela daripada kacamata kedua-dua pengguna dan penyedia laporan tahunan.