The Study Of Current Earnings Ability To Explain Expected Future Earnings In Relation To Stock Return. - Hj Ahmad, Abdul Jalil (2003)
Kemampuan pendapatan semasa dan maklumat lain yang mencerminkan jangkaan pendapatan masa hadapan seperti ratio PIE, ratio BIP dan ROE menjadi satu isu untuk menerangkan jangkaan pendapatan untuk mssa hadapan dalam hubungkait antara pendapatan-pulangan dalam kajian "ex-ante". Kajian ini menunjukkan bahawa pendapatan semasa mempunyai kemampuan untuk menerangkan jangkaan pendapatan masa hadapan jika ia dihubungkaitkan dengan maklumat kewangan seperti ratio pendapatan sesaham (PIE) dan pulangan keatas equity (ROE) dan nilai buku sesaham (B/P). Kajian ini mengunakan data sekunde daripada Bursa Saham Kuala Lumpur dan mengunakan kaedah hubungkait dan regresi. Kandungan pendapatan seperti pendapatan tetap dan sementara memberi sumbangan yang penting untuk menentukan keterusan pendapatan.