Pembinaan Dan Penilaian Modul Pengajaran Teknik Mewarna Cat Air Subjek Pendidikan Seni Visual Untuk Guru Bukan Opsyen - Mat Jiddin, Kasran (2012)
Sebahagian besar guru-guru mengajar subjek Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah terdiri daripada mereka yang bukan opsyen. Faktor guru antara punca dikenal pasti subjek ini kurang diminati oleh murid kerana guru yang mengajar tidak berkelayakan. Kajian ini bertujuan untuk membangun dan menilai satu modul pengajaran dalam subjek Pendidikan Seni Visual berpandukan Model Reka Bentuk Instruksi Dick, Carey dan Carey (2009). Kajian ini turut melihat aspek teknikal kemahiran sampel kajian menghasilkan cat air menggunakan Modul Pengajaran Teknik Mewarna Cat Air (Modul PTMCA) yang dibangunkan oleh penyelidik. Matlamat kajian ini adalah untuk membentuk satu model penghasilan catan cat air bagi kegunaan guru yang tidak mempunyai latar belakang kemahiran Pendidikan Seni Visual. Kaedah QUAN-QUAL digunakan dalam kajian ini terdiri daripada alat soal selidik, borang pemerhatian, analisis dokumen dan protokol temu bual. Seramai tiga puluh (n=30) orang sampel kajian dari IPG Kampus Ipoh telah mengikuti penilaian ini. Dapatan kajian telah membentuk satu model pangajaran teknik mewarna cat air. Model dinamakan sebagai Model KLEAR berdasarkan singkatan perkataan KONSEP, LAKARAN, EKSPERIMENTASI, APLIKASI, dan REFLEKSI. Penilaian dibuat berdasarkan hasil kerja mewarna sampel kajian menggunakan piawai subjek Pendidikan Seni Visual peringkat Sijil Pelajaran Malaysia. Analisis triangulasi mendapati modul yang dibangunkan berjaya meningkatkan pencapaian sehingga 60 peratus berbanding tinjauan awal hanya 10.90 peratus. Kajian ini mendapati Modul PTMCA mudah difahami dengan baik buat mereka yang lemah dalam kemahiran teknik mewarna cat air. Kesemua penilai pakar bersetuju modul yang dibangunkan ini dapat menyumbang kepada dimensi keilmuan dalam bidang Pendididikan Seni Visual.