Kajian Arkeologi Di Tapak SB1 R, SB1S, SB1T, SB1U, SB1V Dan SB1Z Di Kompleks Sungai Batu, Lembah Bujang, Kedah - Ahmad, Nurashiken (2016)
Kajian arkeologi di tapak SB1R, SB1S, SB1T, SB1U, SB1V dan SB1Z bertujuan untuk mengenal pasti fimgsi, menentukan tarikh dan menganalisis rupa bentuk seni bina setiap tapak. Kajian melibatkan kerja lapangan (survei, pemetaan dan ekskavasi), keija makmal (analisis saintifik dan pentarikhan) dan interpretasi. Pentarikhan Pendar Kilau Ransangan Optik (OSL ) terhadap bata di tapak SB1R (487 Sebelum Masihi), SBIS (487 Sebelum Masihi), SBIT (187 Sebelum Masihi), SB1U (13 Masihi) dan SBIV (213 Masihi) memberikan tarikh pembinaan bangunan.