Profiling Of Triacylglycerols And Identification Of Markers In Edible Fats And Oils Using Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometry - Idrus, Syed Izmuhar Syed (2014)
Kajian ini meninjau kesan pelbagai proses hidrologi ke atas ciri lapisan sedimen di dalam dataran banjir dan melihat hubungkait kimia dengan proses paleohidrologi. Dua buah tapak tasik ladam di Sungai Muda telah dipilih untuk kajian ini iaitu di Merbau Pulas dan Ekor Kucing. Hasil kajian menunjukkan bahawa nilai purata pH 24 jam adalah 3.87 bagi stesen Ekor Kucing dan 4.00 bagi stesen Merbau Pulas. Nilai purata kandungan bahan organik adalah 2.13% dan 4.55% masing-masing bagi stesen Ekor Kucing dan Merbau Pulas. Struktur tanah di kedua-dua lokasi adalah lom berpasir dengan purata ketumpatan pukalnya ialah 0.96 g/cm3 (Ekor Kucing) dan 0.20 g/cm3 (Merbau Pulas). Purata kerentanan magnetik sampel ialah 0.054 CGS dan 0.02 CGS masing-masing bagi stesen Ekor Kucing dan Merbau Pulas. Purata kebolehubahan kalium di Ekor Kucing adalah 1.37 mg/g dan 0.93 mg/g di Merbau Pulas. Purata kandungan nitrat-nitrogen dalam Ekor Kucing adalah 0.68 mg/g dan 0.83 mg/g di Merbau Pulas. Purata kandungan fosfat-fosforus di Ekor Kucing dan Merbau Pulas masing-masing adalah 0.41 mg/g dan 0.77 mg/g. Jumlah kandungan fosforus di Ekor Kucing adalah 2.54 mg/g dan Merbau Pulas adalah 2.79 mg/g. Kadar pemendapan di tasik ladam Sungai Muda adalah 0.08 cm/tahun untuk sebelum tahun 1900 dan meningkat kepada 3.51 cm/tahun untuk tempoh masa selepas tahun 2000. Kesimpulannya, setiap ciri lapisan sedimen adalah saling mempengaruhi antara satu sama lain dan ia turut dipengaruhi oleh fenomena banjir lampau dan pemendapan sedimen.