Sikap pelajar terhadap pengajaran budaya Melayu dalam pengajaran Bahasa Melayu di Tufs, Jepun - Zulkifli, Noor Zuhidayah Muhd; Badusah, Jamaludin; Mohamad, Wan Muna Ruzzana Wan (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2019)
Pengajaran dan pembelajaran bahasa terutamanya bahasa asing perlu melibatkan pengajaran budaya masyarakat yang menuturkan bahasa tersebut. Hal ini kerana terdapat hubungan yang sangat rapat antara bahasa dan budaya sehinggakan ketidakhadiran salah satu aspek menjadikan pembelajaran tidak bermakna. Sehubungan dengan itu, aspek budaya mula diterapkan sebagai elemen penting dalam pengajaran bahasa. Namun begitu, penerimaan aspek ini yang disatukan dalam pengajaran bahasa menjadi tanda tanya terutamanya dalam konteks bahasa Melayu sebagai bahasa asing. Oleh yang demikian, kajian ini dijalankan untuk mengkaji sikap pelajar terhadap pengajaran budaya Melayu dalam pengajaran bahasa Melayu sebagai bahasa asing di Jepun. Seramai 30 orang pelajar di Universiti Bahasa Asing Tokyo, Jepun dipilih berdasarkan pengalaman dan pengetahuan terhadap proses pengajaran dan pembelajaran bahasa Melayu. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik bagi memungut data. Hasil kajian mendapati pelajar mempunyai sikap yang positif terhadap pengajaran budaya Melayu dalam pengajaran bahasa Melayu. Dapatan kajian juga menunjukkan pelajar sangat berminat dan tertarik dengan pengajaran bahasa Melayu yang melibatkan budaya Melayu. Hal ini membuktikan bahawa pengajaran budaya Melayu dapat memberi impak positif dalam kalangan pelajar dan keadaan ini dapat meningkatkan minat serta motivasi pelajar terhadap pembelajaran bahasa Melayu. Sehubungan dengan itu, pengajaran budaya Melayu dalam pengajaran bahasa Melayu perlu diberi perhatian supaya para pengajar dan pihak terlibat dapat menyediakan instruksi pengajaran bahasa Melayu yang lebih menarik dan menyeronokkan.