Penguasaan murid dalam mata pelajaran Bahasa Melayu penulisan : sekolah Mubaligh - Menggong, Melissa anak; Mahamod, Zamri (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka penguasaan murid dalam mata pelajaran bahasa Melayu Penulisan serta kekangan yang dihadapi oleh semasa pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Fokus kajian ini mengenai masalah yang dihadapi oleh murid semasa menguasai mata pelajaran Bahasa Melayu Penulisan semasa pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Selain itu, kekangan murid menguasai bahasa Melayu sebagai bahasa kedua menjejaskan tahap pembelajaran. Di samping itu, cara pengajaran penulisan yang berpusatkan guru juga ditekankan. Dua orang guru yang dipilih sebagai responden temu bual iaitu guru yang mengajar murid tahun lima dan ketua panitia bahasa Melayu di salah satu sekolah mubaligh daerah Sibu. Kajian ini merupakan satu kajian kes yang menggunakan kaedah kualitatif . Instrumen yang digunakan dalam kajian ini iaitu temu bual, analisis dokumen dan pemerhatian. Temu bual telah dijalankan sebanyak dua kali untuk mengenal pasti masalah murid dalam menguasai pembelajaran penulisan Bahasa Melayu. Analisis dokumen diambil berdasarkan tiga kali ujian sekolah tersebut iaitu diagnostik, Ujian Pentaksiran Penggal Satu dan Ujian Pentaksiran Penggal Dua. Pemerhatian pula dibuat sebanyak empat kali semasa guru mengajar subjek mengajar bahasa Melayu Penulisan di kelas tahun lima tersebut. Hasil kajian mendapati pengajaran bahasa Melayu Penulisan di sekolah ini dijalankan secara pengajaran bersktrukur. Pendekatan kajian berskruktur ini telah diseragamkan oleh ketua panitia untuk memudahkan guru mengajar dan fokus kepada kemahiran. Namun begitu, responden mendapati masih banyak kekangan untuk meningkatkan keputusan bahasa Melayu Penulisan di sekolah ini. Kajian ini diharapkan boleh dijadikan sebagai rujukan dan panduan kepada guru untuk melaksanakan pembelajaran bahasa Melayu Penulisan di sekolah mubaligh khasnya tahun lima.