Perilaku sintaksis dan semantik kata sudah dan telah dalam ayat aktif Bahasa Melayu - Bahrulddin, Siti Rashidah; Januri, Solakhiah (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2019)
Makalah ini merupakan pengubahsuaian daripada tesis yang bertujuan untuk meneliti perilaku kata sudah dan telah dari aspek sintaksis dan semantik dalam ayat penyata aktif bahasa Melayu. Penelitian tersebut dilakukan dengan memanfaatkan konsep-konsep asas sintaksis daripada Teori Prinsip dan Parameter dan konsep aspek, modalitas dan jenis situasi daripada karya Vendler. Kajian ini memanfaatkan data korpus yang terdiri daripada akhbar Utusan Online 2009-2011, data korpus DBP-UKM, lima novel terpilih Alaf 21 dan ayat cuplikan. Hasil dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang ketara antara kata sudah dan telah dalam konteks tertentu. Dari segi sintaksis dan semantik, kata telah memperlihatkan distribusi yang sangat terhad dengan makna yang tertentu. Sebaliknya, kata ‘sudah’ menunjukkan distribusi yang lebih fleksibel dan mempunyai potensi untuk membentuk kategori kata lain apabila bergabung dengan morfem lain seperti ‘lah’.