Analisis Laporan Akhbar Isu 1MDB dari Sudut Pragmatik - Rahman, Nurerma Aida Abdul; Hassan, Hasmidar (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2019)
Media massa merupakan salah satu saluran yang menyediakan pelbagai maklumat kepada masyarakat. Media massa seperti surat khabar terbukti mempunyai pengaruh yang besar untuk mengubah persepsi masyarakat. Dalam konteks media surat khabar di Malaysia, pelaporan surat khabar arus perdana bukan sahaja melaporkan berita am malahan turut menjadi lidah kerajaan dalam melaporkan berita politik semasa. Surat khabar arus perdana sering dilabelkan sebagai pro-kerajaan dan pelaporan berita surat khabar ini dikawal ketat kerana pemilikan saham syarikat akhbar ini dikatakan dikuasai oleh proksi parti politik yang memerintah ketika itu (kerajaan BN). Atas alasan ini maka kajian ini dijalankan bagi memperlihatkan kecenderungan laporan akhbar-akhbar arus perdana ini dalam melaporkan isu-isu 1MDB sebelum dan selepas pilihan raya umum ke-14. Untuk tujuan tersebut, kajian ini memanfaatkan teori Relevans yang digagaskan oleh Sperber & Wilson (1995) bagi mencungkil ketersiratan makna dan kecenderungan pelaporan akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian tentang isu 1MDB tersebut. Data kajian ini dikutip dari tahun 2016 hinggalah 2019. Kajian ini dijangkakan dapat memperlihatkan kecenderungan akhbar arus perdana ini dalam pelaporan isu 1IMDB khususnya sebelum dan selepas PRU ke-14 berdasarkan bentuk-bentuk linguistik yang menjadi input bagi analisis pragmatik yang terdapat dalam laporan akhbar tersebut. Teori ini dapat menjelaskan cara mana setiap input pada peringkat semantik dapat diinterpretasikan bagi mencungkil maksud tersirat penulis yang mewakili akhbar arus perdana tersebut.