Makna Ujaran Tak Langsung “Baguslah” dalam Dialog antara Watak - Zainal, Muhammad Zuhair; Rahman, Md. Baharuddin Hj. Abdul (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2019)
Makalah ini bertujuan untuk membincangkan makna ujaran tak langsung “Baguslah.” dalam dialog antara watak. Dialog tersebut diambil daripada skrip drama Gendang Kosong hasil tulisan Usman Awang. Perbincangan ini mengaplikasikan ilmu pragmatik berdasarkan Prinsip Makna dalam Interaksi (Thomas, 1995). Teknik analisis dokumen digunakan untuk meneliti ujaran yang terpilih. Hasil penelitian menunjukkan bahawa makna ujaran “Baguslah” yang digunakan dalam dialog antara watak yang terdapat dalam skrip drama Gendang Kosong bukan merujuk kepada makna leksikal, tetapi maknanya merujuk kepada makna konteks dan makna niat penutur. Ujaran tak langsung tersebut digunakan bukan hanya bertujuan untuk menyampaikan sesuatu makna atau niat secara berselindung dan menjadikan sesuatu bahasa lebih menarik, tetapi digunakan oleh penutur untuk bersantun dan menjaga air muka pendengar.