Meninjau pengetahuan jururawat kebidanan berkaitan pengesanan dan pencegahan penyakit kemurungan selepas kelahiran di Hospital Kota Bharu, Kelantan - Umar, Norfaezah Che (Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia, 2004)
Pengenalan: Kemurungan selepas kelahiran adalah satu penyakit emosi yang serius, lazim berlaku serta boleh dirawat; yang sering dilihat di kawasan klinikal utama. Kemurungan selepas kelahiran adalah "thief that steal the motherhood" yang memberikan impak negatif pada seluruh keluarga. Kemurungan selepas kelahiran mengancam perhubungan suami-isteri, merencatkan perkembangan emosi, kognitif serta tumbesaran anak dan menjadikan ibu berisiko tinggi mengalaminya pada masa akan datang. Walaubagaimanapun jururawat kebidanan gagal bertindak sebagai "primary case finder" untuk melakukan langkah mengesan dan mencegah awal penyakit ini di kawasan klinikal. Keadaan ini disebabkan oleh jururawat kebidanan kekurangan pengetahuan professional berkaitan penyakit kemurungan selepas kelahiran terutamanya dalam aspek pengesanan dan pencegahan. Objektif kajian: Kajian yang telah dijalankan ini bertujuan untuk meninjau pengetahuan jururawat kebidanan berkaitan pengesanan dan pencegahan penyakit kemurungan selepas kelahiran. Metodologi: Kajian ini telah dijalankan di Unit Obsteterik dan Ginekologi Hospital Kota Bharu bermula dari September hingga Oktober 2003. Sejumlah 78 orang jururawat kebidanan dari kawasan klinikal utama iaitu Klinik Obsteterik dan Ginekologi, Wad Ginekologidan Wad-wad Materniti terlibat didalam kajian ini. Mereka telah menjawab soalan soal-selidik tentang pengetahuan pengesanan dan pencegahan penyakit kemurungan selepas kelahiran. Keputusan: Daripada 78 orang jururawat yang menyertai kajian didapati 39 orang (50o/o) tidak mempunyai pengetahuan yang baik tentang pengesanan penyakit kemurungan selepas kelahiran. Hanya 6.4%) (5 orang) jururawat mempunyai pengetahuan yang sangat baik diikuti dengan 43.6o/o (34 orang) yang lain mempunyai pengetahuan yang baik. Dalam aspek pengetahuan pencegahan pula didapati 24.3°/o (19 orang) jururawat kebidanan mempunyai pengetahuan yang baik manakala 14.1 °/o (11 orang) jururawat mempunyai pengetahuan yang sangat baik. Sejumlah 61.6o/o (48 orang) jururuwat kebidanan tidak mempunyai pengetahuan pencegahan yang baik berkaitan penyakit kemurungan selepas kelahiran. Kajian juga menunujukan tiada perkaitan yang jelas diantara tempat bertugas, durasi kerja, tahun latihan perbidanan dan kursus/seminar yang dihadiri dengan pengetahuan pengesanan dan pencegahan mereka tentang penyakit ini. Kesimpulan: Pengetahuan jururawat kebidanan yang kurang dalam aspek pengesanan dan pencegahan adalah berpunca dari kurangnya pengetahuan profesional yang diterima mereka tentang penyakit inisemasa latihan dan juga ketika bertugas. Untuk membolehkan jururawat kebidanan menjalankan peranan pengesanan dan pencegahan penyakit kemurungan dan memberikan penjagaan kesihatan psokososial yang berkesan kepada ibu; mereka mesti diberikan pendidikan yang meluas tentang penyakit ini.