Kepelbagaian Biologi Amfibia Dan Kandungan Perut Dua Spesies Terpilih Di Sungai Sedim, Kedah, Malaysia - Rahim, Nurul Dalila Abdul (2013)
Satu kajian tentang kepelbagaian biologi anura sungai dan tabiat pemakanan dua spesies anura terlimpah iaitu Amolops larutensis (Boulenger, 1899) dan Phrynoidis aspera (Gravenhorst, 1829) telah dijalankan di Kompartment 15, Hutan Simpan Gunung Inas, Kulim, Kedah, Malaysia. Kajian ini dijalankan selama 16 bulan iaitu bermula dari 17 Mei 2008 hingga 14 September 2009. Sebanyak 19 persampelan telah dilakukan dengan jumlah usaha persampelan sekitar 166 jammanusia. Kaedah pencarian aktif digunakan untuk inventori spesies. Kajian tabiat pemakanan pula dijalankan dengan memeriksa kandungan perut dan usus spesies anura sungai terlimpah iaitu A. larutensis dan P. aspera. Sebanyak 460 individu anura yang terdiri daripada 19 spesies daripada enam famili telah direkodkan. Indeks kepelbagaian Shannon Weiner dan kesamarataan adalah rendah iaitu 1.89 dan 0.22 manakala nilai Indeks dominan Simpsons adalah tinggi iaitu 0.58. Indeks kekayaan spesies Margalef adalah rendah iaitu 6.76. A. larutensis merupakan spesies yang dominan diikuti oleh P. aspera dan O. hosii manakala tujuh spesies yang jarang ditemui adalah Megophrys nasuta, Ingerophrynus parvus, Humerana miopus, Hylarana erythraea, Limnonectes blythii, Rhacophorus tunkui dan Nyctixalus pictus. Analisis pemakanan mendapati A. larutensis memangsai julat invertebrata yang luas sebaliknya P. aspera mengamalkan ‘myrmecophagy’ iaitu cenderung untuk menjadikan semut dan anai-anai sebagai mangsa major. Terdapat 32 kategori mangsa pemakanan ditemui dari kandungan perut dan usus A. larutensis tetapi hanya 19 kategori ditemui dari kandungan perut dan usus P. aspera.