Penghabluran Dalam Sistem Kaca Berasaskan Abu Jerami Padi - Jaafar, Farah (2013)
Jerami padi adalah bahan buangan yang banyak didapati di dunia, khususnya di Malaysia. Peluang penggunaan abu jerami padi sebagai sumber silika bagi menghasilkan kaca dan seramik kaca adalah amat cerah kerana abu jerami padi mempunyai kandungan silika yang tinggi. Perbandingan antara seramik kaca mineral silika (SLS0) dan seramik kaca abu jerami padi (SLS1) dalam sistem kaca soda-kapur-silika telah dikaji untuk mengesahkan bahawa abu jerami padi dapat meningkatkan sifat-sifat seramik kaca. Pengabuan jerami padi dilakukan pada suhu 850, 900, 950, 1000, 1050 dan 1100°C. Seterusnya, 1050°C telah dipilih sebagai suhu pengabuan yang optimum berdasarkan analisis pembelauan sinar-X (XRD) dan analisis pendarfluor sinar-X (XRF). Abu jerami padi ini digunakan sebagai salah satu komponen dalam kelompok kaca untuk menghasilkan kaca dan seramik kaca. Kelompok-kelompok kaca berbeza mengikut kuantiti agen penukleusan, TiO2 iaitu 0% (SLS0 dan SLS1), 2% (SLS0-N dan SLS1-N), 5% (SLS0-N2 dan SLS1-N2) dan 10% (SLS0-N3 dan SLS1-N3) daripada berat kaca. Kaca seterusnya dileburkan pada suhu 1500°C selama 5 jam. Kaca-kaca mineral silika yang terhasil adalah tidak berwarna tetapi menjadi semakin keruh dengan peningkatan TiO2. Sementara itu, kaca abu jerami padi menunjukkan sedikit warna hijau semula jadi dan warna ini semakin jelas dengan peningkatan kuantiti TiO2. Namun begitu, kaca abu jerami padi dengan 10% TiO2 memberikan warna kecoklatan.