Pemetaan Simbol Abjad Di Sebalik Pencak Silat Titi Batang Dari Perspektif Sufi Melalui Alat Perakam Gerak - Azraai, Nur Zaidi (2016)
Silat merupakan seni mempertahankan diri orang Melayu yang terdiri daripada banyak aliran. Menurut Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia(PESAKA) terdapat hampir 446 jenis aliran atau perguruan silat asli yang direkodkan. Penyelidikan dan penulisan silat di Malaysia banyak menyentuh aspek sejarah, susur galur aliran. mistik, dan teknik. Pemerhatian dari sudut saintifik pula menyentuh aspek biomekanik perubatan dan sukan. Tesis ini memberi tumpuan memetakan simbol tidak terancang dalam gerak Silat Titi Batang.