The Synthesis, Functionalisation And Characterisation Of Carbon Nanotubes Alumina Hybrid Compound And Its Nanocomposites - Nosbi, Norlin (2017)
Dalam kajian ini, karbon nanotiub (CNT) dan alumina hybrid telah disintesis menggunakan proses pemendapan wap kimia (CVD). Sebatian hibrid CNT-alumina ini diteruskan penghasilannya dengan polydimethylsiloxane (PDMS) untuk menghasilkan komposit. Pada mulanya, analisis yang dilakukan semasa sintesis hibrid CNT-alumina adalah secara fizikal dan kimia untuk mengenalpasti penghasilan mana yang lebih baik dengan mengggunakan kepelbagaian pemangkin sokongan seperti nikel nitrat, ferik nitrat dan kobalt nitrat. Didapati nikel nitrat mempamerkan ciri-ciri yang dikehendaki dengan tahap pertumbuhan CNT yang lebih tinggi dan sifat-sifat yang agak baik berbanding pemangkin sokongan yang lain. Kemudian, kajian ke atas masa kitaran (0, 5, 10 dan 15 jam) mendakan pemangkin untuk menghasilkan hybrid CNT-alumina telah dikaji. Ia adalah untuk mengetahui kesan pengaktifan mekanokimika terhadap sifat-sifat bahan semasa sintesis hibrid CNT-alumina. Didapati pemilihan masa kisaran 15 jam adalah yang paling sesuai serta lebih baik untuk pertumbuhan CNT dari segi sifat-sifat fizikal, kimia dan terma. Seterusnya, hibrid CNT-alumina telah difungsikan dengan asid H2SO4: HNO3 (50 °C / 24 jam dan 100 °C / 2 jam) dan reagen asli (minyak zaitun dan minyak sawit) untuk pengubahsuaian dan pembaikan permukaan hybrid tersebut. Kefungsiaan ini ditunjukkan untuk membandingkan ciri dan sifat mana yang lebih baik daripada interaksi ikatan kimia yang terbentuk di permukaan hybrid CNT-alumina. Didapati permukaan hybrid CNT-alumina menunjukkan ikatan kimia telah dibentuk, tetapi didapati bahawa rawatan asid reagen pada suhu 50 °C selama 24 jamadalah lebih sesuai dengan ketetapan kumpulan ikatan yang baik. Terdapat lebih kumpulan karboksil berfungsi di dinding sisi hibrid CNT-alumina. Pada akhirnya, penghasilan hibrid CNT-alumina / PDMS komposit telah dicapai melalui pemprosesan ultrasonik. Kesan daripada ikatan hibrid CNT-alumina dalam pelbagai peratusan berat (0, 0.5, 1.0 dan 1.5 wt%) di PDMS telah dikaji. Jelas dilihat melalui keputusan kajian bahawa komposit 1.5 wt% hibrid CNT-alumina / PDMS telah menunjukkan lebih keberkesanan di mana ianya memiliki kekuatan tekanan yang lebih tinggi dengan daya terikan yang lebih rendah dan kekonduksian terma yang tinggi tetapi pengembangan haba serta kehilangan komposisi berat yang rendah. Secara kajiannya, pembuatan hibrid CNT-alumina / PDMS komposit ini telah menunjukkan sifat kefungsian dalam keadaan baik dengan ciri-ciri yang lebih baik serta boleh digunakan mengikut aplikasi yang diperlukan. __________________________________________________________________________________