Accumulation Characteristics Of Centella Asiatica L. As A Potential Cd-hyperaccumulator In Soil - Sarji, Noor Liyana (2016)
Dewasa ini, para penyelidik berminat dengan penggunaan penyerap hiper bagi proses pembersihan tanah, terutamanya, yang terkesan dengan pencemaran logam berat. Kajian ini memberi maklumat mengenai tindak balas pengaplikasian kadmium serla kebolehserapan Centella asiatica L. ke atas kadmium di dalam sebuah ujikaji terkawal. Tiga kumpulan ujikaji telah dijalankan iaitu bekas yang berisi tanah yang telah dicampur dengan kadmium sebagai kadmium klorida hemi pentahydrate CdCl2.2.5H20 di dalam 15 bekas (diameter = 20 cm, tinggi = 13 cm, 2 kg tanah kering setiap bekas) yg mana dibahagikan kepada tiga kumpulan dan dicampur 10 mg/kg, 25 mg/kg dan 40 mg/kg kadmium di dalam setiap kumpulan. Agen pemangkin yang merupakan garam asid ethylene diamine triacetic (EDTA) juga ditambah dan telah menunjukkan kesan tumbesaran yang menggalakkan. . . Researchers are becoming fascinated in using hyperaccumulators for sanitization of heavy metal polluted soils. In this study, Centella asiatica L. has been proposed as a potential cadmium (Cd) hyperaccumulator. A series of pot experiments were conducted in this study. Three groups of treatments were emerged which are soil spiked with 10 mgkg'1 of cadmium as cadmium chloride hemi pentahydrate (CdCl2.2.5Il20), 25 mgkg 1 Cd and 40 mgkg'1 Cd into total 15 plastic pots (diameter = 20 cm, height = 13 cm, 2 kg air-dried soil per pot), added with chelating agent which was ethylene diamine triacetic acid (EDTA) and showed the favorable growth of the plants. The concentrations of heavy metals in digested solutions were determined using an atomic absorption spectrophotometer (AAS) using the wavelength of 228.8 nm.