Pengalaman Emosi Semasa Ibadah Haji Dalam Konteks Religiositi Dan Spiritualiti - Sehu Mohamad, Zhooriyati (2017)
Walaupun emosi merupakan aspek penting dalam kehidupan manusia dan boleh menentukan kualiti kehidupan, emosi dalam konteks religiositi dan spiritualiti seperti haji masih belum banyak dikaji. Kajian berbentuk eksploratif yang menggunakan pendekatan kualitatif ini telah dijalankan untuk memahami pengalaman emosi para jemaah haji semasa menjalankan ibadah haji di Arab Saudi. Lebih spesifik lagi, kajian bertujuan untuk, 1) mengenal pasti bentuk-bentuk emosi yang dialami, 2) meninjau kekerapan emosi yang dialami, 3) menyelidik perkara-perkara yang menimbulkan emosi ini dari faktor waktu, lokasi, aktiviti, individu bersama, peristiwa, kejadian dan lain-lain, 4) meneroka tindak balas dan pengakhiran emosi yang dialami serta 5) mengkaji bentuk-bentuk perubahan emosi yang dialami.