Eurosentrisme Dan Pemaparan Imej Orang Melayu Zaman Kolonial Bristish Sehingga 1900 - Majid, Siti Mahani (2016)
Kajian ini meneliti pengaruh pemikiran berpusatkan Eropah (Eurocentrisme) dalam penulisan sejarah tentang masyarakat Melayu di Semenanjung Tanah Melayu oleh para pentadbir kolonial British sehingga kurun ke-19. Eurosentrisme merupakan satu bentuk pemikiran yang sering melihat dan mentakrifkan peradaban bukan Eropah melalui perspektif sejarah, geografi, sains dan kemajuan yang berasaskan ukuran dan nilai-nilai Eropah yang dianggap teragung. Kepercayaan tersebut telah muncul dalam perkembangan sejarah di Eropah sekurang-kurangnya sejak kurun ke- 16 lagi dan mempengaruhi pemikiran pentadbir kolonial British yang datang ke Tanah Melayu yang menghasilkan catatan-catatan tentang sifat-sifat serta perkembangan masyarakat Melayu sehingga 1900.