Pelaksanaan Dasar Awam Di Malaysia : Kajian Terhadap Program Kawalan Tibi Kebangsaan - Abd. Rahman, Nur Hairani (2017)
Program Kawalan Tibi Kebangsaan (PKTK) mula dilaksanakan pada 1961 bertujuan untuk membanteras penularan jangkitan tibi di Malaysia. Meskipun program ini telah dilaksanakan lebih daripada 50 tahun, namun Malaysia masih berhadapan dengan pelbagai cabaran dalam mengawal dan membanteras penyakit ini. Berdasarkan kepada keperluan ini, kajian ini bermatlamatkan untuk mengkaji pelaksanaan PKTK dengan meneliti dan menganalisis aspek-aspek penting yang terlibat dalam pelaksanaannya iaitu rangkaian governans, aktor, peruntukan sumber dan penyertaan masyarakat.