Pengetahuan Dan Tingkah Laku Pengguna Dadah Secara Suntikan (IDU) Yang Mengikut Program Pertukaran Jarum Dan Alat Suntikan (NSEP) Di Pulau Pinang - Abu Hassan, Mohd. Syaiful Nizam (2017)
Kajian kualitatif ini dijalankan bagi meningkatkan tahap kualiti dan keberkesanan penyampaian perkhidmatan dalam Program Pertukaran Jarum dan Alat Suntikan (NSEP) kepada pengguna dadah secara suntikan (IDU). Objektif kajian ini meliputi: (1) mengenal pasti ciri-ciri sosiodemografi IDU yang terlibat dalam NSEP; (2) meneroka pengetahuan IDU yang terlibat dalam NSEP berkaitan HIV/AIDS, HCV, VCT dan NSEP; (3) meneroka bentuk tingkah laku IDU yang terlibat dalam NSEP berkaitan dengan tingkah laku suntikan dan tingkah laku hubungan seks; (4) menganalisis halangan dan cabaran IDU dalam mengamalkan tingkah laku pengurangan risiko; dan (5) mencadangkan strategi atau peranan yang boleh dipraktikkan oleh pekerja sosial dalam meningkatkan lagi keberkesanan NSEP ke arah pembentukan tingkah laku pengurangan risiko dalam kalangan IDU.