Wanita Dan Perubahan Pemakanan Keluarga : Kajian Kes Di Batubara, Medan, Indonesia - ., Maswita (2017)
Tesis ini bertujuan untuk mengkaji wanita dan pemakanan keluarga serta mengidentifikasi bentuk-bentuk peranan wanita dalam mencapai pemakanan yang seimbang. Di samping itu, tesis ini mengkaji strategi wanita dalam bidang ekonomi di Sukamaju dalam perubahan pemakanan keluarga. Bertitik tolak dari kemajuan yang dicapai wanita dalam pembanguan negara telah memberi nilaian bahawa wanita yang bekerjaya di luar rumah cenderung meninggalkan peranannya dalam rumah tangga. Padahal sterategi yang dijalankan wanita suri rumah hanyalah untuk mencapai pemakanan keluarga yang seimbang.