Niat Menginap Di Hotel Yang Mengamalkan Konsep Amalan Hijau Di Pulau Langkawi - Siraj, Armishah (2017)
Penggunaan bangunan dan operasi adalah penyebab utama terhadap pelepasan karbon dan perubahan iklim dunia. Industri hotel, dengan pola penggunaan tenaga yang tidak terkecuali bersebabkan oleh penginap hotel yang sentiasa berubah juga daripada cabaran pemanasan global. Kebelakangan ini, pihak-pihak berkepentingan dalam industri, iaitu pemaju, pembina, dan perunding pembinaan hotel telah menerima hakikat bahawa banyak lagi yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kemampanan industri pembangunan perhotelan. Salah satu faktor yang mendorong perubahan sikap ini ialah peningkatan kesedaran dan kefahaman di kalangan pengunjung hotel yang berkonsepkan hijau.