Penentu-Penentu Penggunaan Makanaan Isi Rumah Miskin Luar Bandar Di Kecamatan Bontoa, Kabupaten Maros Sulawesi Selatan Indonesia - Fitriyah, Andi Tenri (2017)
Kualiti sumber manusia berkait rapat dengan faktor makanan dan pengambilan pemakanan. Kecukupan makanan bergantung kepada kuantiti, kualiti dan kepelbagaian makanan yang disediakan dan yang dimakan. Isu ini selaras dengan dasar pemerintah Indonesia, yang ingin membangunkan sistem kecukupan makanan yang berasaskan kepelbagaian sumber bahan makanan. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti faktorfaktor sosial dan ekonomi yang mempengaruhi penggunaan makanan isi rumah miskin luar bandar. Seramai 200 orang responden kajian telah dipilih secara persampelan bertujuan di Kecamatan Bontoa Kabupaten Maros Sulawesi Selatan, Indonesia.