Lafaz 'AMR dan NAHY: Analysis Terhadap Aplikasinya Dalam Kitab Bulugh Al - Maram - Yusoff, Ahmad Majdi (2017)
Kitab Bulu>gh al-Mara>m adalah sebuah kitab hadith yang memuatkan hadith-hadith berkaitan hukum fikah, ia disusun secara maudu’i> berdasarkan tajuk-tajuk tertentu dalam hukum fikah. Pengarang kitab ini adalah Ibn Hajar al-Asqala>ni> adalah merupakan seorang ulama terkenal di dalam bidang hadi>th sehingga diberi gelaran ‚Amirul Mukmini>n fi al-Hadi>th‛. Sumbangan beliau amat bernilai dan berharga kepada umat Islam di seluruh pelusuk dunia Islam. Penulis membuat analisis kritikal terhadap 80 hadith daripada kitab Bulu>gh al-Mara>m yang mengandungi lafaz amar dan nahi dalam bab bersuci dan bab solat.